Redovna Konferencija klubova JOL

DSCN3864-2 DSCN3868-2
 SAMO TREĆINA KLUBOVA
            S pravom je reagovao komesar za takmičenje Okružne lige, Dragan Cvetković, nezadovoljan prirustvom teško razumljivog, još manje opravdanog malog broja klubova na uredno zakazanoj Konferenciji klubova JOL. Doduše, oficijelno izvinjenje poslalio je nekoliko klubova, poput Vučja, Zloćudova ili Umca,ali to ne opravdava ostale koji su propustili priliku za zajedničku analizu i ocenu proteklih osam kola prvenstva Lige Jablaničkog okruga.
            -Konferencije su zaživele kao izraz potrebe da na sredini prvenstvene poluetape, čujemo moguće prigovore, da sa klubovima dogovorimo nastavak rada i zalaganja da sačuvamo autoritet i regularnot prvenstva Okružne lige. A imali smo mogućnost da se pohvalimo i zajednički ocenimo kako smo na 64 utakmice imali samo dva manja problema, jedini ozbiljniji je registrovan u Vučju na utakmici 7.kola: Vučje-Čekmin, kada su gosti napustili teren.To je jedina utakmica registrovana službenim rezultatom 3:0(par-foprfe). Generalno gledano, rad delegata se može oceniti uspešnim.Saradnja sa klubovima bila je na zadovoljavajućem nivou. Odlika jeseni u našoj Ligi je efikasna igra: na 64 utakmice postignuta su 263 gola, domaćini su bili bolji na 33, gosti na 14 utakmica – izneo je u svom izveštaju komesar za takmičenje JOL Dragan Cvetković.
            Ni ova Konferencija nije mogla bez primedbi klubova na račun sudija, posebno onih sa većim iskustvom (Plantaža, Mladi borac i Čekmin), predstavnik OFK Morave je podržao upozorenje generalnog sekretara FSJO Dušana Stamenkovića da se obaveze iz takmičenja moraju da poštuju, da se nesme tolerisati nemaran odnos kod izmirivanja obaveza prema službenim licima. Novi predsednik Sloge Jovan Stanković je insistirao na boljem i vaspitanijem ponašanju svih aktera utakmice, na terenu i oko njega. I u Lipovici imaju primedbe na račun vođenja utakmica, posebno kod izricanja disciplinskih mera. Zaključeno je kako bi pauzu u prvenstvu trebalo iskoristiti za susrete klubova sa predstavnicima SSOS na kojima bi se razgovaralo o izmenama, dopunama i osnovnim odredbama PFI koja se moraju poštovati, bez obzira u kom se stepenu takmičenja igraju utakmice.
        -To što imamo u Ligi:klubove, sudije i delegate, to ne možemo preko noći menjati.U mladost nove generacije sudija treba verovati, svakoddnevno SSOS FSJO radi na njihovom daljem školovanju, usavršavanju i napredovanju. I ubeđen sam da će na proleće biti još i bolje. Naravno da uvažavamo mišljenje predstavnika klubova, zato smo i uveli obrazac za upisivanje mišljenja predstavnika klubova o suđenju. Svaki vaš prigovor, u pisanoj formi, bismo prihvatili sa obavezom da do kraja rasvetlimo okolnosti zog kojih su pojedini klubovi nezadovoljni. I pritom se vodimo principima da mlađe ljude, pa i sudije, treba razumeti, da im treba ponekad i oprostiti, ali nikada u slučajevima kada iza grešaka stoji namera da se ošteti neko od aktera utakmice-komesar tza suđenje , ujedno i predsednik SSOS FSJO Alekandar Milenković je ukazao da budućnost fudbala leži na mladima, a suđenja i organizacije sudija na mlađim naraštajima aerbitara, koji zaslužuju poverenju i podršku svih.
        -Kaznena politika u Ligi Jablaničkog okruga je primerena ovom stepenu takmičenja i s njom možemo biti zadovoljni i sigurni da ćemo očuvati red na terenima i gledalištu, da regularnost ne može biti ugrožena. Samo četiri kluba, sa po 5 žutih kartona na pojedinačnim susretima, zaslužilo je novčanu kaznu. Protiv isključenih, a bilo su 22, izrečena je kazna neigranja na jednoj utakmici u 19 slučajeva, ostale tri kazne donose po dve utakmice zabrane nastupa. Uvođenje u zapisnik službenih lica na klupi, traži od rukovodstva takmičenja i Saveza da uskoro uvede obavezu klubova da angažuju trenere sa odgovrajućom radnom dozvolom, da se ne toleriše zloupotreba rubrika u kojima se uvode imena pomoćnih trenera ili zdravstvenih radnika.Imali smo u osam kola devet udaljenja sa klupa naših klubova, što će prema odredbama DP biti sankcionisano- disciplinski sudija FSJO Ivan Nikolić žali što veći broj klubova JOL nije iskoristio radnu Konferenciju za zajedničku analizu dosadašnjeg toka prvenstva.
        Posle ostavke dosadašnje predsednice Konferencije klubova JOL,gospođe Radice Filip,klubovi su prihvatili predlog da se za na upražnjeno mesto izabere dugogodišnji fudbalski radnik i predsednik Mladog borca,Miroslav Stojanović.